info@aktuelegitim.com.tr + 90 216 372 30 15
Cevizli Mahallesi Tansel Caddesi No:28-30/1 Maltepe istanbul
Aktüel Eğitim

OED Eğitimi

Anasayfa >OED Eğitimi

OED Nedir?
OED, bir defibrilatör türüdür ve defibrilatörler kalbe şok uygulaması yapmaya yarayan cihazlardır. OED,ani kalp durması sırasında göğse yapıştırılan pedler (elektrotlar) vasıtası ile kalbe şok verilmesini sağlayan hafif, kullanımı kolay ve taşınabilir bir cihazdır. BU cihazlar OED kullanımını kapsayan ilk yardım eğitimi almış herkes tarafından kullanılabilir.

OED nasıl etki eder?
Ani kalp durması; kalpte aniden ortaya çıkan işlev bozukluğunda ve kalp beklenmedik bir şekilde atmayı bıraktığında ortaya çıkar. Birkaç dakika içinde tedavi edilmediği takdirde hızla ölüme yol açar. Ani kalp durması çoğunlukla kalbin pompa işlevini yapmasına engel olan elektriksel bozukluktan kaynaklanır. Kalbin hızlı bir şekilde bu durumdan kurtarılması için kalbe şok uygulanması gerekir.Ani kalp durmasından sonraki 3-5 dakika içinde uygulanabilen şok, sağ kalıma %50-70 oranında olumlu katkı sağlar.Gecikilen her bir dakika için ise hasta/yaralının hayatta kalma şansı %10-12 oranında düşer.OED yardımı ile uygulanan şok kalbin pompa işlevini yapmasına engel olan elektriksel bozuklukların ortadan kaldırılması ve normal ritmin devam etmesini sağlamak sureti ile etki eder.

OED'ler neden önemlidir?
OED’ler;
• Hastane öncesindeki tüm ilk yardımcılar tarafından kullanılabilir olması,
• Taşınabilir olması ve
• Daha fazla insanın hayatta kalmasını sağlayacağından dolayı önemlidir.
• OED; kalp ritmi analizi yaparken ve şok verirken hasta/yaralıya dokunulmamalıdır. Ayrıca hasta/yaralının bulunduğu yüzey iletken özellikte ise temas edilmemelidir. İlkyardımcı,aynı zamanda hasta/yaralıya dokunulmaması gerektiğini çevredekilere yüksek sesle söylemelidir.
• OED ve “Temel Yaşam Desteği”uygulamasından sonra yaşam belirtisi gösteren hasta/yaralıya kurtarma(iyileşme, derlenme)pozisyonu verilmelidir. Kesinlikle OED kapatılmamalı ve pedler çıkartılmamalıdır.Bu şekilde cihaz analiz yapmaya devam edecek ve ilk yardımcıyı sesli ve/veya görsel komutlar ile yönlendirebilecektir.

OED EĞİİMİNİ NASIL ALIRIM ?
27.08.2020 Tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelik gereği ilkyardımcının tanımı değişmiştir. Buna göre ilkyardım eğitimlerinde OED cihazı kullanımı konusuda anlatılmakta ve katılımcılar sınav da sorumlu tutulmaktadır. Yönetmelik yayınlandığı tarihten itibaren eğitimlerimiz OED li olarak verilmektedir. Buna göre daha önce sertifika sahibi olmuş kişiler sertifika geçerlilik sürüsenin dolmasını beklemeden en geç 27.08.2021 tarihine kadar bizlere başvuru yaparak OED eğitimini almaları gerekmektedir.

OED Eğitimi Süresi Nedir ?
Eğitim yönetmelik gereği en az 2 saat sürmektedir.

OED Eğitimi Sonrasında Sınav Var mıdır ?
Eğitimi tamamlayan katılımcılar , sağlık müdürlüğünün organizesin de UYGULAMA sınavına gireceklerdir. Sınav da yazılı soru yoktur. Sadece UYGULAMADAN ibarettir. Sınav geçme notu 100 tam puandır.

OED Eğitimi Aldım Sertifikam Aynı Zamanda Güncellendimi ?
Yönetmelik gereği 27.08.2021 tarihine kadar sertifika sahibi kişiler bu eğitimi , belge güncelleme sürelerini beklemeden almaları gerekmektedir. Aksi halde sertifikaları iptal olacaktır. OED eğitiminden sonra belge güncelleme zamanı gelen kişiler ayrıyeten güncelleme eğitimlerinide almaları gereklidir.

OED Eğitimi İçin Gerekli Evraklar
1. İLKYARDIM SERTİFİKA ASLI
2. NUFUS CÜZDAN FOTOKOPİSİ